Betekintés a Veszprémi Érsekség pincészetébe

Betekintés a Veszprémi Érsekség pincészetébe

A Veszprémi egyházmegye a 11. századtól foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. A 14. században már terjedelmes szőlőbirtok tartozott hozzá, ahonnan egyrészt a misebor származott, másrészt annak eladásából az egyház plusz jövedelemre tudott szert tenni. Érdemes megemlékezni Ranolder János püspökről (1849–1875), kinek keze nyomán a Balaton körül a borvidékek felvirágoztak, s akihez többek között a Csopaki borvidék hírnevének megalapozása is kötődik.

A második világháború után a mindszentkállai szőlőbirtokot sikerült megtartani a püspökségnek. Egy vagon tűzifát küldtek az illetékes zalaegerszegi hivatal vezetőjének, és a felparcellázott területet az egyházmegyés papok nevére tudták íratni. A rendszerváltás után az egyházmegyének nem nyílott lehetősége a korábbi földterületeket visszaigényelni, így a szőlőket sem.

Ma már csak hat hektáros szőlővel rendelkezik a Veszprémi Érseki Számvevőség. A mindszentkállai birtok a 13. századig a veszprémi káptalan tulajdonában volt. 1277-ben egy birtokcsere folytán az akkori püspökséghez került és a mai napig is egyházmegyéhez tartozik.

Felsőörsi szőlők a 20. század elején kerültek a veszprémi szeminárium tulajdonába. A két birtokon 3-3 hektár szőlőültetvény található, összességében 5 hektár olaszrizling, a fennmaradó 1 hektáron pedig ottonel muskotály és kékfrankos osztozik.

A szőlő feldolgozása hagyományos technológiával történik. A mustforrás után a borok ászokhordóban érlelődnek minimum hat hónapig, majd ezt követően kerül az Érseki Palota pincéjébe tárolásra és palackozásra. A borok misebornak készülnek, amelyekre igen szigorú szabályok vonatkoznak, így igen jó minőségű kézműves boroknak számítanak. A Veszprémi Érsekség ebből a szempontból igen kiváltságos, hiszen nem csak saját pincészettel, de saját szőlőültetvénnyel is büszkélkedhet.

Mindszentkállai birtok

Mindszentkálla a Káli-medence észak-nyugati részén, a Kopasz-hegy keleti lábánál fekszik. Mindszentkállán a veszprémi püspökség már a 13. századtól termelt szőlőt, az úgy nevezet Püspökdomb dél-délnyugati oldalán elterülő birtokon, amely egy tagban álló hat hektár: három hektár szőlő, a többi gyümölcsös és erdős terület. A szőlő elrendezése teraszos ültetvény, kordon művelésű. A Püspökdomb tetejéről csodálatos panoráma tárul elénk.

A táj mediterrán hangulatú. A vulkáni kúpok déli lejtői hamar átmelegszenek, a hegyek bazaltja jó hőtartó képességű, a közeli Bakony pedig megvédi a területet az északról érkező szelektől.

A Balaton-felvidék borai diszkrét illatúak, zamatosak és elegánsak. A nappalok melege testessé, az éjszaka a hegyekből alászálló hűvös levegő pedig gyümölcsössé és szép savszerkezetűvé formálja őket.

 

Felsőörsi birtok

 

A Felsőörsi birtok a 19. század végén került a veszprémi szeminárium tulajdonába, és azóta is a veszprémi egyházmegyéhez tartozik. A szőlőültetvény három hektár nagyságú, teljes egészében olaszrizling szőlővel van telepítve. A területen található gyümölcsös, szántó egy önálló vincellérlakással, és egy présház, aminek az aljában húzódó pince szőlőfeldolgozó helyiség. A birtokról gyönyörű panoráma tárul a Balatonra.

A szőlő fekvése dél-délkeleti, és a Balatonra nyúlik. A Balaton fénye és hője kedvező hatással van a szőlőtermesztésre. Talaja változatos: kristályos pala, amelyet homokkő, mészkő, illetve homok takar.

Pincészetünk

Az Érseki Palota a város legszebb épülete. Alatta teljes hosszában egy pincerendszer húzódik. A pince barokk stílusú, önmagában megragadó, háromosztatú, 75 méter hosszú, és 16 méter széles építmény. Az épület falaiban megtalálhatók az Acsády Ádám püspök (1725–1744) által épített palota maradványai a 18. század első feléből. A borospince egyik sajátossága az 1800-as évek végén épült vasbeton tartály, amelynek belseje üvegcsempével van kirakva és űrtartalma 24000 liter. A pince és az épület szintkülönbségei kedvezőek a borok fejtésénél. A borokat érlelés után ide szálltjuk be tárolásra, és innen kerül palackozásra, értékesítésre. Több egyházmegye is innen szerzi be miseborát. A miseborok elkészítésére igen szigorú szabályok vonatkoznak: a misebornak ugyanis nemcsak szőlőbornak kell lennie, hanem egyúttal külső adalékanyag-mentesnek.

Hagyományos módon történik az érlelés és a feldolgozás, aminek köszönhetően az Érsekség által termelt és palackozott borok igazi különlegességnek számítanak.

A pincészetünk arra törekszik, hogy boraink minél több borkedvelőhöz eljussanak és az érdeklődők megkedveljék azokat. Nem arra törekszünk, hogy a nagy borászatokat kövessük a versenyben, inkább megőrizzük elődeink borkészítési hagyományait. Úgy gondoljuk, hogy lehet jó minőségű bort készíteni tradicionális módon. Célunk a hagyományok és a minőség megtartása mellett vásárlóink igényeinek kiszolgálása.

 

 

A pincészetünkben található borok.

Mindszentkállai olaszrizling. Oltalom alatt álló, eredet megjelölésű, minőségi, száraz fehérbor.

Felsőörsi olaszrizling. Oltalom alatt álló, eredet megjelölésű, minőségi, száraz fehérbor.

Mindszentkállai ottonel muskotály. Oltalom alatt álló, eredet megjelölésű, minőségi, száraz fehérbor.

Mindszentkállai kékfrankos. Oltalom alatt álló, eredet megjelölésű, száraz vörösbor.

Palackozott boraink megvásárolhatok:

Veszprémi Érseki Számvevőség, Veszprém, Vár utca 16.

Szaléziánum, Veszprém, Vár utca 31.

Felsőörsi birtokunkon, Felsőörs, Öreg-hegy út 27.